Hör du till den skara som brinner för växthus, odling och som när en dröm om att själv kunna skörda delar av kosten för året? Det har blivit en allt större uppslutning kring hemmaodlingar och kanske är det en trend som kommit tillbaks sedan 1970-talet när hushållets planteringsiver ökade drastiskt. Såväl takodlingar som balkonger i stan pryds nu av växter. Många gånger är de av den ätbara sorten. Under senare tid har framförallt intresset för exotiska växter som chili fått en ny styrka. Ett växthus är för många en stor dröm och bor du i villa kan du relativt enkelt uppföra en sådan på din tomt.

Välja material

Vanligtvis använder man sig av en kombination glas och aluminium. Aluminiumprofiler är enkla att hantera och bidrar till att bygget går utan för många hinder. När det gäller rutorna är glas dock inte det enda alternativet som finns tillgängligt. Många av de modernare växthus som finns på marknaden använder istället polykarbonat. Detta är ett fönster som släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas. Dock är det klart mer hållbart vilket kan vara en stor fördel om ditt växthus skall vara på tomten.

För den som har ett intresse av att odla även under vintern, eller som kanske vill förlänga skördetiden ytterligare, är det bra med isoleringsglas. Det finns några olika varianter som kan vara aktuella beroende på var du bor och hur du vill odla dina växter. Denna länk går till en sida om växthus där åtskilliga tips och bra information finns. Om du har gått i tankarna på att skaffa växthus är det en bra plats för att samla in tips.

Någonting som kan göra stor skillnad för resultatet är att mäta ut vilken yta som krävs. Beroende på vad du tänkt odla, kan det krävas olika volym. Vissa plantor växer gärna på höjden medan andra breder ut sig. Det finns ingen exakt fakta att utgå ifrån, men om du vill odla squash och meloner krävs betydligt större yta än om du önskar plantera tomater och gurka. Stega ut ytan för att bilda dig en uppfattning om hur det kommer att se ut och var ni skall placera ert nya växthus. Vi hoppas att ni finner någonting som funkar bra för er och era odlingar!