2015 rapporterades det 16 våldtäkter och 49 sexualbrott varje dag enligt BRÅ. De siffrorna har inte minskat utan ökat sedan dess. Ett överfallslarm kan vara ett sätt att skydda dig på. De överfallslarm som finns på marknaden är designade för att vara små, ungefär som en tändsticksask, och låta väldigt mycket. Tanken är att den som försöker attackera dig ska bli rädd och förhoppningsvis springa iväg. Eftersom larmen låter väldigt högt kommer även folk i närheten att regera och förhoppningsvis komma till hjälp. På de flesta larm finns en sprint för att aktivera larmet. Sprinten kan du dra loss helt och kasta iväg vilket gör att den som attackerar dig inte kan stänga av ditt alarm. Även om ditt alarm låter högt så tänk gärna på att själva skrika för att visa för omgivningen att du verkligen behöver hjälp. Eftersom det inte finns några lagar runt överfallslarm är det fritt att bära för alla som vill, gammal som ung.

Råd angående ditt larm

Tänk på att testa ditt larm när du har köpt det. Dels för att se att det verkligen fungerar men också för att du ska vara säker på hur du använder det. Det är också bra att regelbundet testa av larmet eftersom det går på batteri. Se till att ha ditt larm lättillgängligt. Går du helt själv är det kanske bäst att ha larmet i handen så du inte behöver slösa tid på att leta efter larmet i en väska eller ficka vid en nödsituation. Ett larm kan vara mycket bra för din säkerhet men tänk på att vara försiktig även om du har ett larm. Undvik platser som ensliga och mörka. Försök att få med en vän när du ska ut och springa, promenera eller gå hem från krogen.

Design på överfallslarm

Det finns fina överfallslarm i form av smycken som halsband och armband men dessa larm funkar lite annorlunda än traditionella överfallslarm. Smyckena ser ut som riktiga smycken och har stilren design i färgerna svart, silver och guld. Dessa larm är kopplade till en app och när du trycker på larmet skickas ett meddelade till de personer som du har lagt in i appen. De kan då se exakt var du befinner dig på karta. Mer traditionella larm som låter väldigt mycket är små och lätta att ta med. Dessa finns i flera färger och modeller.