Det finns en mängd olika tips och trix för hur man håller sitt hem snyggt och fräscht. Ofta kan det kännas övermäktigt att hitta tid till att städa och hålla snyggt, och man prioriterar andra saker. Med dessa städtips kan man hitta en bra rutin för hur man håller sitt hem fräscht på ett enkelt och effektivt sätt, och samtidigt får tid över till annat.

Tips för hur man bäst städar köket

Köket är ett av de rum man oftast behöver städa. Eftersom vi lagar mat flera gånger om dagen i köket behövs konstant underhållning för att det ska hållas fräscht. Dock finns det vissa delar av köket som behöver mer djupgående städning någon gång per månad:

 • Kylskåpet
  Det är lätt att glömma bort att städa kylskåpet eftersom det ofta hålls stängt. Det är viktigt att någon gång per månad torka av insidan av kylskåpet och hyllorna, även de som sitter i kylskåpsdörren. Dessutom ska man inte glömma att torka av kylskåpshandtaget då det ofta öppnas med flottiga händer.
 • Ugnen
  Spisen används dagligen, men ugnen mer sällan. Därför glöms den lätt bort vid storstädning. När man lagar mat i ugnen droppar det ofta fett som samlas i botten och på ugnsfönstret. Med hjälp av ättika och bikarbonat kan man skapa en bra ugnsrengöring som gör den skinande ren.
 • Insidan av skåp
  Ofta torkas utsidan av skåpen av vid mer ytliga rengöringar, men insidan är ofta inte särskilt fräsch. Särskilt i skafferiet samlas spill från kryddor och såser, och därför bör man dra några drag med disktrasan här, då och då.
 • Soptunnan
  Soptunnan glöms ofta bort under städningen. Den behöver regelbundet torkas av och torkas ur för att köket ska dofta gott och kännas rent.

Ett fräschare badrum

Badrummet behövs precis som köket städas regelbundet och ofta dagligen. Det är viktigt att se till att toaletten är fri från fläckar, men också duschen och handfatet behöver ofta rengöras för att ge ett fräscht intryckt. Ett bra tips är att en gång i veckan göra en djupare rengöring och skrubba toaletten och mellan fogarna i duschen. På så vis får smuts svårare att fastna vid daglig användning.