När man byter handtag i köket eller badrummet så gör man en trevlig förändring utan att för den skulle behöva totalrenovera. Handtagen gör skillnad i det allmänna intrycket som man får av ett kök eller badrum, oavsett om du väljer en avskalad och minimalistisk stil eller en mer romantisk. Handtag i kök och badrum är enkla att byta, därför är det ett billigt och snabbt sätt att få den där förändringen i hemmet som vi alla drömmer om ibland. En del kallar handtagen inredningens motsvarighet till smycken eller accessoarer.

Olika material

Det finns handtag i många olika material, färger och utförande för både kök och badrum. Det finns handtag med läderdetaljer av skinn som är lätt att torka av. Andra material som används när man tillverkar handtag är kork, stål som är enkelt att sköta om, trä som man kan matcha med övrig inredning och som ger en mjuk och behaglig känsla. Om du inte riktigt vet vilken stil som du föredrar kan du också kombinera flera olika stilar för en lekfull och lättsam inredning. Du kan till exempel använda moderna handtag på rustika luckor eller lådor.

Handtag ska matcha storleken

När man väljer handtag till kök och badrum är det inte bara en viss stil du måste bestämma dig för. Du måste även bestämma vilken storlek du vill ha på dina handtag. Ett handtag måste orka med tyngden av en låda eller ett skåp så välj aldrig ett för litet handtag på en stor låda eller en lucka som är tung. Stora luckor, skåp och lådor måste få stora och avlånga handtag. Små handtag i knoppform kan du använda till små och lätta skåp. Välj gärna standardmått på dina handtag så är det enklare att byta ut dem utan att du behöver borra nya hål.

Vilken färg passar på handtagen?

Vilken färg du vill ha på dina handtag till kök och badrum är en smaksak men det finns några generella tumregler som kan vara till hjälp. Om dina luckor och lådor är vita har du stora valmöjligheter. Till vitt passar nästan alla handtag oavsett material eller färg. Du kan till exempel välja trähandtag eller handtag i metall. På senare år har det blivit trendigt med svarta handtag som sticker ut lite mer. Om du har mycket trä i ditt kök och badrum så brukar man rekommenderade metallfärgade handtag eller svarta handtag.