När det blir vinter och kallt är det många som går långt i jakten på den känsla som inte låter sig beskrivas. Julmyset eller julstämningen går inte att värja sig emot och det finns otaliga produkter som bidrar med sitt till hemmets stämning. Julbelysning är ett måste i flertalet hem. Det handlar inte alltid om att man på Amerikanskt manér skall klä in hela tomten i lyktor. Dock finns vanligtvis en rad olika ljusslingor i granar eller runt fönster. Här finns några intressanta varor inom julbelysning för den som vill pynta under vintern.

Ljusstakar

Även om man ganska snabbt associerar julbelysning med lampor i olika färger, finns det en hel del belysningspunkter man kan få in under denna kategori. Inte minst de adventsstjärnor som lyser i snart sagt varje rum. Detsamma gäller de klassiska ljusstakar som mer eller mindre är ett måste när julen är på väg. Även om relationen till dessa är utbredd, talar man sällan om ljuskällorna ur en något mer teknisk utgångspunkt. I dagsläget används led-belysning i nästan alla dekorationsljus. Det finns en rad fördelar med att använda sig av led framför äldre varianter. Dels klarar de väldigt frekvent användning, men de drar också minimalt med ström. En av effekterna som visat sig mycket fördelaktiga är även att de inte blir lika varma som andra alternativ.

När man pyntar med julbelysning är det vanligt att lamporna ligger emot någonting. Oavsett om det är en gardin eller någonting annat, kan det bli riskabelt med allt för stor värme i anslutning till brännbara ting. Det är således en säkerhetsfråga att använda rätt ljusteknik. Ytterligare ett sätt att jobba med säkerheten parallellt med julbelysning är att ha timer för belysningen. Man kan då få en dynamisk och trivsam helhetsupplevelse, samtidigt som man inte överbelastar någonting.

 

Julbelysning är underbart att se och uppleva. När kylan ligger tät över Sverige kan man luta sig tillbaks och vila ögonen på ljuspunkter runt omkring i rummet. I kombination med levande ljus går det inte att vantrivas även om man fryser så fort man sätter fötterna på golvet. En rekommendation är att alltid ha en brandsläckare hemma om man tänder levande ljus. Det är lätt hänt att man glömmer av ett ljus som brinner. En mindre brandsläckare kan då göra stor nytta och innebära att man slipper äventyra såväl hem som ro.