Finns det ett reellt behov av säkerhetsdörrar i Sverige? Även om det inte bor jättemånga invånare i det här landet, i alla fall inte om man jämför med många andra länder, så finns det ju ändå ett par storstäder. De är fina och härliga och fulla av sevärdheter och vackra platser, men det är också här som brottsligheten är som högst. I Göteborg satsar man därför stort på säkerhetsdörrar som en åtgärd för att skydda boende.

Säkerhetsdörrar i Göteborg skyddar dock inte bara mot inbrottstjuvar, även om det är det man först tänker på. De hjälper även till att hålla lägenheten sval och hel om det skulle börja brinna i trapphuset, samt skyddar mot oljud som inte kan ta sig genom dörren.

Skyddar en säkerhetsdörr mot brand?

En bra säkerhetsdörr i Göteborg har ett inbyggt skydd mot brand. Om det brinner i trapphuset, och de boende inne i lägenheten inte har någon möjlighet att ta sig ut, utan måste sitta där inne och vänta på att brandkåren ska hinna till platsen, med slangar och stegar, och ta död på de farliga flammorna, då skyddar säkerhetsdörren så att ingen eld kan ta sig in.

På samma sätt gör dörren sitt jobb om det skulle börja brinna inne i en lägenhet. Då skyddas grannarna och trapphuset från elden genom att dörren är i vägen och vägrar släppa fram dem. Förhoppningsvis kan de boende i lägenheten, där elden startade, först ta sig ut – men så länge de har sinnesnärvaro nog att stänga säkerhetsdörren efter sig, så stannar infernot kvar där inne och resten av de boende kan känna sig trygga.

Skyddar säkerhetsdörrar mot ljud?

I storstaden har människor och situationer en tendens att bli lite högljudda i mellanåt. Även här kan det löna sig att ha en säkerhetsdörr i Göteborg, eftersom de också stänger ute ljud.
Om det är dina grannar som har fest, dricker alkohol och blir mer och mer högljudda för varje timme som går – och senare börjar kasta ut föremål från balkongen och sjunga gamla ABBA-hits – då kan du lita på att säkerhetsdörren låter dig få en god natts sömn, trots partyt utanför din lägenhet.

Eller så kanske det är du som är hemma själv med en bebis och en tvååring, som turas om att skrika halsarna av sig, som kräks och rasar legotorn om vartannat. Som vägrar somna och som skruvar upp tv:n högre och högre, tills du hör dig själv skrika högre än grannarna som har fest. Då är det bra att ha säkerhetsdörr i Göteborg.