Plastband är det material som används vid plastbandning, det vill säga förpackning av varor med plastband. Läs vidare för att läsa dig mer om detta förpackingsmaterial.

Plastband är ett enkelt och billigt sätt att förpacka olika föremål, och därför är det också mycket populärt som förpackningsmaterial. Det finns plastband i olika material, vissa för manuell bandning och andra för bandning med maskin. Välj plastband beroende på vad och hur mycket du ska förpacka.

Olika typer av plastband

Det finns plastband i flera olika material, PET-band, PP-band, kompositband och VG-band. De två första används för maskinell bandning medan de två sista används för manuell bandning.

  • PET-band: PET-band är ett plastband gjort av polyester, eller Detta plastband utmärker sig för att ha mycket hög hållfasthet, återhämtningsförmåga och elasticitet. PET-bandet är plastbandet du bör välja om du vet att det du förpackar kommer att utsättas för höga chockkrafter. Ytterligare fördelar med PET-bandet är att det inte är känsligt för UV-strålar samt att det håller länge.
  • PP-band: PP-bandet är gjort av polypropylen och är det vanligaste plastbandet. Anledningen till att det är så populärt är förmodligen att det är lite billigare än PET-bandet, men att det ändå fungerar tillräckligt bra för de flesta ändamål. Det har tillräckligt hög draghållfasthet, elasticitet och spänningsförlust för de flesta användningsområden.
  • VG-band: VG-bandet är ett plastband som används för manuell bandning. Det tillverkas av polyestergarner. Dess fördelar är att det är starkt med flexibelt, och klarar av fukt.
  • Kompositband: Även kompositbandet används för manuell bandning och är tillverkat av extruderad polyester, och kan användas som ett billigare alternativ till stålband, eftersom det klarar hög belastning och tung last. Det klarar av både UV-strålning och kemikalier.

Olika typer av plastband försluts på olika sätt. PET-bandet till exempel försluts med metallplomber eller värmesvets, medan kompositbandet försluts med spänne eller med plomb. 

Bandningsmaskin eller bandningsverktyg

Beroende på föremålets storlek och vikt kan antingen en bandningsmaskin eller ett bandningsverktyg användas för att applicera plastbandet. Om föremålet är stort används en bandningsmaskin, och om det är mindre används ett bandningsverktyg.

Vi hoppas att du finner det plastband du behöver, och tveka inte att höra av dig till återförsäljaren för att få tips om vilket plastband du bör använda för att förpacka en viss vara. Och tänk på att om du ska förpacka varma föremål, eller varor som är riktigt tunga, så som trästockar, bör du inte använda plastband utan stålband.