Lekplatser och lekmiljöer är tänkta att vara roliga och spännande för barn att använda. De bör även vara säkra så att barnen verkligen kan njuta av den utrustning som finns på plats. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du köper utrustning till din lekplats & lekmiljö. Söker ni gungor, sandlådor eller andra uteprodukter till er lekplats & lekmiljö? Läs vidare för att få tips och råd kring inköp av denna typ av utrustning!

Att tänka på när du köper in utrustning till en lekplats

När ett barn leker utomhus på sommaren (eller under andra årstider) behövs ett säkert plats för barnet att leka på. Det finns många olika slags produkter för lekplats & lekmiljö att välja mellan. Dessa kan med fördel monteras på den lokala lekplatsen. Men som inköpare av dessa produkter behöver du vara medveten om vissa saker. Detta för att de produkter som köps in och används ska vara så säkra som möjligt.

Så vad bör man då tänka på när man köper in denna typ av utrustning, kanske du undrar? Det allra viktigaste att ha i åtanke är att utrustningen är säker, hållbar och underhålls på rätt sätt. Säkerheten är såklart den allra viktigaste aspekten eftersom utrustningen ska användas av barn. Även hållbarheten är en viktig faktor då lekplatsen är tänkt att hålla i åratal framöver. Men det är alltså även viktigt att utrustningen är relativt enkel att underhålla och att hålla i gott skick.

Några exempel på populär utrustning för lekplats & lekmiljö

När man diskuterar utrustning för lekplats & lekmiljö syftar man ofta på produkter av dessa slag:

  • Gungor
    En gunga kan ha någon av många olika möjliga former och storlekar. Allesammans har dock samma syfte: att gunga ett eller flera barn fram och tillbaka. Det finns gungor som är utformade för att användas av mindre barn respektive äldre barn.
  • Gungdjur
    Gungdjur är en annan populär produkt som ofta används på lekplatser. Dessa finns i olika utformningar med olika djur.
  • Rutschkanor
    En rutschkana är ett vanligt förekommande inslag på svenska lekplatser. De kan dock se lite olika ut beroende på deras utformning. Till exempel kan de vara raka, böjda samt mer eller mindre komplicerade i utformningen. Det är viktigt att den rutschkana som du köper har en jämn yta av plast eller metall. Dessutom bör den ha säkerhetsfunktioner såsom väggar på sidorna och liknande för att skydda barnen.