Det finns flera olika anledningar till varför du söker efter matjord till ett bra pris. Det kan handla om att du till exempel ska anlägga en helt ny trädgård eller höja ditt matjordslager. Det kan därför ibland handla om ganska stora mängder matjord som du är ute efter att köpa. Och där kommer en viktig del i det hela in – nämligen priset.

Matjord kan dock köpas på flera olika ställen. Du kan till exempel leta upp en bonde som har möjlighet att sälja dig matjord. Eller så kan du leta upp en grusterminal som kan erbjuda dig matjord till ett bra pris.

Att tänka på när du ska köpa matjord

När du ska köpa matjord till ett bra pris bör du dock tänka på vissa saker. Matjord kan generellt användas till flera olika saker såsom:

  • Odlingsjord.
  • Jordavjämning.
  • Reparation av befintlig gräsmatta efter till exempel markarbeten eller nedgrävning av slang eller ledning.
  • Rabatter eller gräsmattor, både nysått gräs eller om du använder färdigt gräs på rulle.

Däremot är det ganska stor skillnad på matjord. Det finns nämligen harpad och oharpad jord. Den harpade är grovsållad vilket innebär att man tagit bort rötter, större stenar och andra material som inte bör vara i jorden. Bitar av rötter och mindre stenar förekommer dock vilket också hjälper till att fukten och värmen i jorden kan bibehållas. Den harpade jorden är inte heller ångad eller rensad från ogräs. Det är främst denna variant som används om du ska odla i jorden.

När du ska köpa matjord till ett bra pris bör du se till att den saknar rötter från kirskål vilket annars kan leda till problem framöver. Det är aldrig fel att blanda in lite organiskt material för att förbättra jorden när du köpt den. Matjorden kommer nämligen bara att må bra av det.

Vad har matjord för pris?

Det finns en uppsjö av olika företag som kan erbjuda dig matjord till ett bra pris. Du bör därför kolla runt lite eftersom priset kan skilja sig åt. Det handlar givetvis också om hur mycket jord du är i behov av men också om du tänkt hämta det själv eller vill ha det utkört.