Alla som haft småbarn vet att det är en fördel att ha ett skötbord eller i alla fall en specifik plats där blöjbytet sker smidigt. Men i hemmet finns inte alls samma krav på säkerhet och funktion som i offentliga lokaler. De som inreder en offentlig toalett har helt enkelt flera olika saker att ta ställning till.

En sak som avgör valet av skötbord till offentliga toaletter är hur stor plats det får ta. Det går exempelvis att välja ett golvskötbord som därmed är ett ståbord med en lådor/korgar under samt en inplastad tunnare madrass på toppen. Fördelen med dessa är främst att det finns förvaringsmöjligheter. Det är sällan som detta däremot behövs på offentliga toaletter då man utgår från att gästerna har med sig blöjor och allt annat som kan behövas.

Vikbara skötbord

Alternativet är att välja en vikbar variant som monteras mot väggen. När den ska användas viks den ner från väggen och när man sedan är klar viks den upp igen. Fördelen är primärt att den tar mindre plats. Någon golvyta upptas inte alls då den helt sitter på väggen. Detta bör vara det vanligaste skötbordet på offentliga toaletter just eftersom de tar liten plats och enbart ger den funktion som efterfrågas.

En ”lyxigare” funktion är höj- och sänkbara skötbord. Dessa fungerar likt höj- och sänkbara skrivbord där höjden enkelt justeras med knappar eller vev. Fördelen är att höjden helt och hållet kan anpassas för de som lånar toaletten. På förskolor finns ibland dessa för att de anställda ska få så bra arbetsställning som möjligt. Däremot är priset så högt att det är ovanligt i offentliga sammanhang.

Oavsett modell så bör man alltid sätta upp en skylt på utsidan av toalettdörren som påvisar att det finns ett skötbord tillgängligt. Det går att påvisa med en textskylt likväl som en bild på ett skötbord. Det senare kan vara fördel i det fall som personer som inte kan svenska förväntas besöka lokalen.

En rekommendation är att även att sätta upp en behållare för blöjpåsar inne på toaletten. Därmed kan blöjorna slängas i vanliga soporna utan att det uppstår för dålig lukt för kommande toalettbesökare.